En deilig dag i Danmark

Årets sommerferie for husbonden og meg gikk til Helsinki i Finland, Gøteborg i Sverige og Skagen i Danmark. I Skagen er jo tallrike malere blitt inspirert til å lage de flotteste kunstverk opp gjennom historien, begeistret av da lange strendene og det spesielle lyset man oppfatter når strandlinjen er uendelig. Jeg er fremdeles ikke i stand til å lage malerier, men ble inspirert til å forsøke meg på å skrive dansk den siste kvelden vi var der.
***************************************

Skagen var fuld af indtryk, med talrige museer, høje tårne og lave heder. Gennem vort ugelange ophold oplevde vi en masse. Sidste dag tænkte vi at opsøge Gamle Skagen, men valgte ad lade det hvile denne gang, formedelst den lange promenade derhen og mine slemme gnavsår. I vor Skagen-brochure stod der næmligt at læse at i forjettede Ålbæk er strænderne dejlige og hvide, og at den gamle fiskerby er værdt et besøg i sig selv.

Siden solen strålende og temperaturen var stigende, entrede vi toget og kørte de 15 minutter derhen. Hvilken fredelig idyl! Kun nogle få mennesker i gaderne, smukke haver med koselige huse. Hele stemningen var endnu fredeligere end det vi hidtil havde set i Skagen med de myldrende turister. Vi spadserede til bådhavnen og fant den uendelige strand, næsten uden solbadere.
Vi blottede vort flæsk, lod vinden blæse og solen spege vort kjød. Det var en liflig stund.

Vandet var os for koldt for svømning, thi egnens hunde badede ivrigt, og kom henrykte op fra søen og rystede en rigelig dusch af Kattegat ut af sin pæls mens de snusede på os.

Det minimale centrum indeholdt to butikker, to kroer, en bank og et museum. Museet husede en salig blandning af gamle genstande brugt i forne husholdninger. De virket noget sammenraskede og sammenstuede i det strådækkede hus fra 1700-tallet, og var tidvis ledsaget af interessant beskrivende text. Museumsstyreren var en mærkelig knægt, en pensioneret mand hvis dialekt var godt forståelig. Han snakkede så meget og intenst, at det var med nød og næppe vi klarte at rive os løs og afslutte museumsbesøget.

Kirken lå nær togstationen og var laget af sten. Den var enkel og rummelig, og hvert gravsted omkransedes af en velstelt hæk. Hvilket arbejde at vedligeholde!  Altertavlen viste Jesus som stillede stormen. Det kan sagtens trænges på dette sted hvor vinterstormerne er strænge.

Den hele atmosphære i Ålbæk fik mig en stakket sund til at bilde mig ind at på dette sted findes ingen stræssede mennesker, intet som haster, og ingen der skændes. Det var en dejlig dag i den landlige ro.

Vel tilbage på hotellet satte Dag sig til sin PC, medens jeg slappede af i hotellets svømmebasin-have for at fordøje den fine dag og læse det dyre hotel-Dagblad. Der var det prompte slut med freden. Svømmebasinet vrimlede av legende børn, der råbte, hoiede og skreg kontinuerligt, alt mens de hoppede og legede i basinet. De hadde det rigtig sjov. Jeg kan imidlertid slet ikke erindre, at jeg opførte mig som en brøleabe når jeg badede i min børndom, thi mit minde måske haver en brist. Mødrene applauderte sit afkom, medens de stolt filmede de støjende børn med sine iPads. Det var svært at koncentrere sig om dagens agurk-nyheder i avisen, men til sidst havde jeg stavet mig igennem de største overskrifterne.

Vi bevilgede os en lækker middagsbuffet siden det nu var vores sidste aften før hjemrejse. To familier satte sig ved nabobordet, og til min skræk var tre av de råbende bade-børn blandt dem. Thi de var roligere nu da der var mad at tygge på.

Næste dag lod vi os bringe hjæm med bus til Hirtshals, færge til Norge og endda en bus fra Kristiansand og hjem.  Kæmpehøjt græs og overgrodde hække vinkede os i møde, og råbede efter at klippes. Med et brag var vi tilbage i den hverdagslige virkelighed. Og om nogle timer venter arbejdspladsen på ny indsats. Det behøves vidst, thi pængerne løb afsted i de dyre nordiske lande. Nu må vi lige suge på labberne en tid, indtil balancen er genoprettet.

2
 
 
 
 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to En deilig dag i Danmark

 1. avatar torillus says:

  En herlig dansk beskrivelse av en deilig feriedag! Ålbæk og Skagen er visst en reise verd. Godt å ha fredfylte minner om en uforstyrret plett på jorden når hverdagens virkelighet prøver å sluke en. På den annen side: arbeidsinnsatsen gir jo nytteverdi for samfunnet, oppsparte penger og behov for en ny deilig ferie som man kan begynne å planlegge og glede seg til, når bildene er limt inn og denne feriens minner etterhvert blekner litt. Og når hverdagen butter imot, kvikker det opp å bla i albumet og tenke på at “jeg har i hvert fall fått oppleve dette!”

  • avatar solveig50 says:

   Javisst, man må tjene seg opp penger før man ferierer i kostbare land. Så er det desto bedre å nyte feriedagen når de er der. Og bildene er oppkvikkende når dagene blir korte.

 2. avatar ertaberta2 says:

  Litt av en kunst å skrive på dansk, men verre med utalen “Hva Behager” og tallene “Tress og halfjers. ”
  Jeg har en tante som er dansk, og min mormor, Og de snakket sååå rart syntes jeg som da bare var 4 år..
  Ønsker deg og dine en riktig fin sommeruke. :)
  Klem.

  • avatar solveig50 says:

   Ve be’? :-) Tress betyr tre sinds tyve, dvs 60, havfjers betyr halvdelen mindre enn fire sinds tyve, dvs 4×20=80, halvparten av 20 vekk vil si minus ti, altså 70. jeg vet det jo, men det er håpløst å tenke igjennom alt det og finne fasiten når butikkdamen sier jeg skal betale “to hundrede otte halvtreds”. Jeg måtte si ‘ve be’ flere ganger og så sa de to hundrede otte-og-femti, og da var det jo forståelig. :-)
   God august ønskes deg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *