God frukt

På Coop-butikken forleden var det en diger ukjent frukt i fruktdisken. Jeg skulle jo husket navnet, men det er borte – det begynte på P – Pom… ettellerannet. Det var innpakket i plast og netting, men hadde porer som en appelsin og luktet friskt av sitrusfrukt tvers gjennom plasten. Den var mye større enn en grapefrukt.  Eplet ved siden av indikerer størrelsen:

Måtte bare ha en. Delte den i to, og ganske riktig – den smaker som en mild grapefrukt, ikke så saftig, med en hint av sitron. Og skallet er skikkelig tjukt.

Der lå også poser med tørkede jordbær, en slags snacks visstnok. Det kjøpte jeg ikke, jeg ville ha spist for grådig, hvorpå den tørkede frukten ville est ut når den havnet i magen og fylt opp til jeg ville sprenges.

Da jeg var liten var hadde vi epler og banan tilgjengelig. I mine foreldres barndom var det stas når det nærmet seg jul og det kanskje var mulig å få tak i noen få appelsiner til familien. De måtte spises og nytes med andakt, for det var noe som sjelden var å få tak i.

Nå kan vi gå i butikk og finne alt vi har lyst på, når som helst. Det dukker opp sydfrukter og rare grønnsaker i diskene som jeg ikke engang visste eksisterte. Vi kan fråtse og ete og smake på det vi vil, så sant vi har nok penger. Jordbærene er det jo mest av om sommeren, men det er  belgiske tilgjengelig hele året. Bringebær og blåbær også, selv om de er dyre.
 
Har vi vett til å sette pris på det, og være takknemlige for det? Siden ting ikke er sjelden vare lenger, tar vi det som en selvfølge, vi er så heldige at vi ikke rekker å savne det siden vi bare kan gå og kjøpe ny forsyning. 
Man kanskje, muligens, går vi glipp av en dimensjon i vår rike del av verden – det med den varme gleden når en sjelden go0dbit endelig er innen rekkevidde, der nytelsen blir enda større, nettopp fordi det er så sjelden?

2
 
 
 
 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

23 Responses to God frukt

 1. avatar Rajo says:

  Tror det er en Pomelo du har kjøpt. Ja jeg har vett å sett pris på all frukten og grønnsakene som er tilgjengelig. For som deg vokste jeg opp med ikke det store utvalget. Og om butikkene hadde det så ble det ikke kjøpt så mye. Det var for dyrt den gangen.
  Fin kveld til deg. :-)

 2. avatar LeylaM says:

  Den frukten har jeg aldri hverken sett eller hørt om, men kunne godt tenke meg å smake den.
  Jeg setter pris på all mat som er tilgjengelig, fordi jeg vet at jeg er av de heldige som kan spise meg mett hver dag. Jeg er ikke rik, langt derifra, men jeg kan unne meg godbiter jeg også, og det settes pris på :) Jeg vokste opp i Nord-Norge på begynnelsen av 70 og 80 tallet og jeg husker veldig godt at den frukten og de grønnsakene som den gang var i butikken var begrenset, samtidig som de var veldig dyre. Min mor dyrket sine egne grønnsaker og så husker jeg veldig godt at rundt juletider kom allti fruktbåten sørfra! Det var høytidsstund hver gang min far og jeg sparket utover til brygga med esker som vi kunne fylle med frukt (den var mye billigere) og så hermetiserte min mor mye av denne slik at vi hadde hele året, vel det ble mest desserter i helgene :)
  Men kanskje det er derfor jeg setter så pris på de godbitene jeg kan kjøpe idag.

  Ha en fin ny uke Solveig :)

  • avatar solveig50 says:

   Foreldrene våre var flinke og ivrige til å hermetisere og sylte og ta vare på bærene. Frukt-/bærgrøt var en av vinterens vitaminklider da jeg vokste opp.

 3. avatar Energica says:

  Her kan du finne mange eksotiske frukter som i hvert fall ikke jeg har så stor kjennskap til, selv om jeg drister meg til å prøve en og annen av og til… :-)

  http://www.frukt.no/leksikon/frukt/pomelo/

 4. avatar sirenia says:

  Artig å prøve nye frukter og bær :)
  Og nei, jeg tror neppe vi setter like stor pris på godene
  som da de var mer sjeldne å få.

  Prøver å spise mest økologisk frukt
  liker dårlig sprøyta frukt
  og da er heller ikke utvalget like stort :)
  men det gjør ikke noe.

  • avatar solveig50 says:

   Vi har et epletre i hagen. Det er vel økologisk frukt på det da, siden vi ikke sprøyter det..?
   Det var økologisk frukt i kantinen på jobben en stund. Den var flekkete, skurvete og uappetittlige, og det var ingen som kjøpte den. Så man gikk tilbake til sprøytede og fine og gode epler igjen.

 5. Lisens Lisens says:

  De tre siste setningene dine er jeg helt enig i.
  Ellers er jeg ikke så flink på alt det nye som finnes hverken i frukt eller annen mat.
  Jeg holder meg til epler og pærer og bananer og en appelsin i ny og ne.

 6. avatar Dag Eigil says:

  Det var vel første gangen vi så Pomelo-frukten. Så den er kanskje relativt ny i butikkutvalget, i alle fall i de butikkene vi pleier å frekventere for nødtørftighetsinnkjøp. Men nå har de altså kommet i disken selv på Prix.

  Fra barndommen erindrer vi jo at det var stort når man begynte å selge eksotiske frukter som for eksempel melon i butikkene. Det var sannelig ikke hverdagskost. De var dyre, og ble spist med stor andakt. Moderen fortalte at ute i den store verden fantes det noen meloner som kanskje til og med var bedre enn de vi kunne kjøpe her hjemme, nemlig de fantastiske vannmelonene. Men de var så skjøre og vanskelige å frakte at vi nok aldri ville få smake dem, i alle fall ikke her i landet. Ting forandrer seg… :-)

  • avatar solveig50 says:

   Ja, melon finnes i butiken rett som det er, det er nå underlig at de kan holde seg fine og spiselige på den lange reisen de har hit.
   Jeg husker da Kiwien kom, den vakte oppmerksomhet med sitt pelsete skall, og man reklamerte med den som den reneste C-vitaminbomben.

   • avatar argus37 says:

    Den holder seg ofte bra fordi livsprosesser er stanset ved bestråling. Hvor sunt det er, er mer uvisst. Hva den inneholder av vitaminer likeså.

    Sammenligningen kan du jo fort gjøre v ed å kjøpe med deg hjem et fristende eple fra butikken. Det legger du på et fat ved siden av et eple du har plukket inn fra treet i hagen din.

    Etter 4-5 dager vil du antagelig ikke lenger finne eplet fra hagen særlig fristende? Og slett ikke etter 14 dager!
    Eplet fra butikken er like fristende som på dag 1. Og når man da vet at det kommer fra USA, og har vært på reise i ukesvis via transportmidler og diverse kjølelagere før det ankom butikken, så kan man jo lure litt på hva slags eple dette egentlig er? Og hvor mange vitaminer som faktisk er igjen?

 7. avatar lenesim says:

  Det var ihvertfall en stor frukt! Så god ut :)

  Jeg glemmer aldri vannmelon kjøpt rett fra åkeren i Amerika. Den var faktisk så fersk og saftig at den bare smelta i munnen!

  Er alltid gøy å prøve noe nytt, både av frukt og grønnsaker. Noe som også er gøy er å tilberede grønnsaker på nye og spenstige måter. I går lagde jeg glaserte gulrøtter, og tenk å få noe så vanlig som kokt gulrot til å smake så nytt og spennende. Det lier æ :)

 8. avatar cezi1971 says:

  Den så da riktig nam ut! :)

  Granateple,fiken,bjørnebær.. rød appelsin og stjernefrukt,-absolutt favoritter!

 9. avatar Solveig50 says:

  Bjørnebær har vi i hagen. Stjernefrukt er pent til pynt, men skrekkelig surt!

 10. avatar Laken says:

  Det hørtes ut som en frukt jeg må teste! Jeg er vel litt over middels glad i sitrusfrukt, så regner med at en fancy pomelo faller i smak. Så lærte jeg noe nytt(ig) i dag, også :)

 11. avatar Lilleyam says:

  Mmmmm Pomelo er godt :) Har kjøpt en del av de nå i vinter. Brukte faktisk å kjøpe de for en 12-13 år siden også. Gikk en stund før jeg knekte koden med å skrelle båtene også. Var ikke vant til å spise grapefrukt, så skjønte ikke hvordan folk kunne like den beske frukten 😛
  Akkurat nå har jeg dilla på helt vanlige appelsiner. Godt 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *