Kråketing

I Stavanger Aftenblad i går stod det en interessant artikkel om kråkene ved Mosvannet, et mye brukt turområde rett ved byen. Før har det bare vært omtalt som ”Kråkeplagen ved turstien”, og noen har bablet om å skyte dem. Kråkene sitter i grå flokker oppe i trærne, de trekker dit i skumringstimen. Så sitter de der og kra’er og høres skumle ut, og man tenker uvegerlig på Vesaas’ roman om Fuglane når man går en halvmørk kveldstur der under trærne.  

En ihuga lokal ornitolog har gitt seg til å telle dem. Ikke visste jeg at det faktisk er nesten atten tusen stykker som omkranser vannet hver eneste natt! De kommer langveis fra, de flyr halvannen time helt fra langt ute på Jæren i sør og fra Byøyene i nord. Om morgenen flyr de hjem til sitt daglige revir. Det er et mysterium hvorfor de holder på slik. I byen er det mye lys, som gjør det enklere å se en fiende så de kan lette i flokk uten å kollidere med hverandre, men noen fullgod forklaring har man ikke. Voksne hannkråker gidder ikke dra. Hovedmengden av dem som oppsøker overnattingsplassen er ungfugler. De jages av eldre fugler når de leter ette rmat, har nytte av å operere i flokk på dagtid. Flokkadferden fortsetter altså om kvelden og natten, i følge artikkelen.  

I dag var første gang på lenge det var oppholdsvær, sol faktisk, og vindstille. Det var solnedgang da jeg kjørte hjemover med bussen. Og hva ser jeg, der bussen kjører i krok og sving ute på Forus for å plukke opp folk som skal hjem? Nettopp, en uryddig flokk med kråker som flakser og bakser seg mot Mosvannet. De flyr beint nordover mot der jeg vet vannet ligger. Flokken er flere ganger å se oppe ved siden av bussen. Jeg teller, jeg kommer til 80 stykker. Så kult! Her har de drevet og flydd i årevis, mens jeg har sittet og duppet på bussen, og ikke ant at de og mange tusen likefjærede holder på med denne reisingen. De pendler, akkurat som vi arbeidsfolk, morgen og kveld! Tøft.

Når vi kommer ut på motorveien holder ikke kråkene følge med bussen lenger. Men sannelig, når jeg går av hjemme kommer en annen liten flokk østfra, ivrig kaklende, med nebbet pekende rett imot Mosvannet. Stilig!  :-)

 
 
 
 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

12 Responses to Kråketing

 1. avatar LeylaM says:

  Så stilig! Det må da være litt av en opplevelse å se disse pendlerne flakse og bakse avgårde! Og nesten 18000 av dem! Det er utrolig mange, og sikkert et syn når man får oppleve dem! At du klarte å telle hele 80 er jo rått, de holder seg jo ikke akkurat i ro de der 😆

  Jeg ønsker deg og din husbond et riktig Godt Nyttår :)

  • avatar solveig50 says:

   Jeg rakk å telle halve flokken og kom til 40 før bussen svinget, så da var det nok ca 80. :-) Har visst sett flygere før også, iallfall mindre flokker i nærheten av der jeg bor, men liksom ikke enset dem. Ting blir mer interessante når man vetlitt mer om dem, slik som denne artikkelen jeg leste.
   Ha en fin nyttårshelg dere også! :-)

 2. avatar jadajada says:

  hei sol

  det høres nesten utrolig ut med så mange kråker samlet der

  mine tanker går mot Hitchcock – men det er vel opp til den enkelte

  litt ‘skummelt’ er det uansett

  • avatar solveig50 says:

   Stemmer, har gått kveldstur rundt vannet der. Kråkene er veldig synlige der de sitter oppe i trærne, vaglet for aftenen., og skvaldrer seg imellom. Påfallende mange, har jeg sett. Men har ikek tenkt på at de flyr lange veier for å samles her. Men de er fredelige, og angriper ikke, verken på Hictchkock- eller Vesaas-vis.

 3. avatar sirenia says:

  Vet du dette har jeg også lurt på,
  hvorfor kråkene samler seg i skumringstimen,
  de gjør det her også :)
  Det er jo så flott å se på,
  de skrikende silhuettene høyt der oppe
  mot den mørkeblå himmelen.
  Tror faktisk jeg var bare en unge
  første gangen jeg la merke til det
  husker det faktisk godt.
  April, solvarme never og kinn…
  har nylig skrevet om det
  ligger på kladd.

  • avatar solveig50 says:

   Venter spent på publiseringen! :-)
   En flokk er nå en ting, men 18.000 – det er jo like mange som er ansatt i det store oljefirmaet jeg jobber i nesten. Og det bare på ett sted. Det er mange slike samlingssteder rundt omkring. Dertil er kråkene visstnok ganske glupe, til fugler å være. Kanksje de sitter oppi trærne og planlegge rnoe hekkan… :-)

 4. avatar ertaberta2 says:

  Kråker kan være fasinerende å se på, men du verden å de
  kan skrike å bråke- og når de blir så mange. :)))
  Takker for det gamle året 2011 og
  Ønsker deg og dine ett riktig godt nyttår 2012.
  Nyttårsklemm.. :)

  • avatar solveig50 says:

   Javisst bråker de! :-) Kakler og skvaldrer som bare det. Det er lurveleven når tusener babler i nebbet på hverandre.
   Takk for gode ord i året som gikk. Måtte 2012 bli lyst og fint! :-)

 5. avatar Rivjernet says:

  Jeg har også opplevd slike kråketrær. Først hørte jeg lyden og når øynene fulgte lyden så var det to trær fullpakket med kråker, og ingen kråker de de øvrige trærne… Det hørtes absolutt ut som om de planla noe, så jeg fikk litt Hitchcock-flashback, ja. 😀

  Fint å få en forklaring på fenomenet! Godt nytt år!

  • avatar solveig50 says:

   Ja, de samles mange steder, men akkurat hvorfor deter så uhorvelig mange av dem ved Mosvannet i Stavanger har de dessverre ingen fullgod forklaring på ennå. Men vi kan visst ikke forvente å fravriste naturen alle dens hemmeligheter heller. :-)

   1

 6. avatar torillus54 says:

  Hei Solveig, det var et artig og lærerikt innlegg! Kanskje det er en variant av å samles på hjørnet og henge litt rundt for å se om det skjer noe, langt vekk fra der de voksne kan kontrollere dem? Se for øvrig http://www.forskning.no/artikler/2011/september/299477, med tittelen “Kloke kråker”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *