Gåtur til gruvene

Neida, vi har ikke vært i New York i julen. Derimot tok vi 2. dag jul en ettermiddagstur ut for å lufte bilen og vettet og julefettet, og la turen til Vigsnes på Karmøy. Der har det tidligere vært kobber-gruvedrift, og det sies at kobberet i Frihetsgudinnen i New York er laget av kobber herfra. Så man har laget sin egen lille kopi som står utenfor museet der.

Sjøen omkranser Karmøy, og hav i vind er heftig å se på – skjønt vi stod langt unna bølgerekkevidde. Her sør var det adskillig mindre vind enn litt lenger nord, men det sprutet tøft likevel:

Fra havet har det drevet i land en mine fra krigens dager. Den er også verdt å vise fram, og den ser stor og truende ut. Husbonden til høyre.

Heldigvis er vi i år forskånet fra is og snø ved juletider. Regnet høljet ned, og vinden ulte, dog ikke i takavrivende og trefellende grad. Da vi tok vår lille utflukt hadde det regnet fra seg, og skylaget revnet opp.
“Grønn vinter” kunne man kalt dette bildet, der vi promenerte på stien mot smeltehytta:

Man blir nesten andektig her man går på de gamle tomtene til gruvene, som var i drift fra 1865 til 1972. 750 personer arbeidet i gruvene på det meste, og 3000 mennesker bodde på Vigsnes, hvor verket drev et helt samfunn med skole, sykehus og ordenspoliti.
Med sine bue-vinduer ligner restene av smeltehytta litt på en kirkeruin:

Selve museet var stengt i dag, men vi har vært der før. Det var skumringstime, og solen sendte noen stråler mot skyene, og laget en trolsk stemning over romjuls-solnedgangen.

 God romjulstid ønskes alle Bloghog’ere!
 
 

 

1
 
 
 
 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Gåtur til gruvene

 1. avatar LeylaM says:

  Oj! Det både ser og høres spennende ut Solveig! Jeg har aldri hørt om disse gruvene, men det hadde vært utrolig gildt å kunne besøke disse, jeg tror det hadde blitt en aldeles flott opplevelse. Vi har utrolig mange flotte steder og attraksjoner her i vårt vakre land som det er vel verdt å besøke :)

  Tusen takk for turen og tips :)

  Ha en fortsatt flott romjul både du og din husbond :)

  • avatar solveig50 says:

   Takk for det! Jeg var her første gang for mange år siden, da husbonden i våre hvetebrødsdager introduserte meg for nærmiljøet på øya. Jeg fikk hakeslepp (dvs. haken faller ned og man får et måpende uttrykk) da jeg så området den første gangen. Jeg husket ikke å ha lært noe om dette stedet i historiebøkene.

 2. avatar Dag Eigil says:

  Veldig bra innlegg fra en såpass beskjeden tur. Men området er meget interessant, ikke minst kulturhistorisk. Kanskje et nytt innlegg med sommerlige bilder kan være tingen? Ellers imponerende at det overhodet ble såpass gode mobilbilder siden det var så mørkt. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *