Strandtur på en søndag

Novembersøndag. Solen har som vanlig trukket for gardinene, men det er ikke regn, og det er mildt for årstiden. Vi tok den nye himmelblå bilen til Orre på Jæren. Det var min første tur bak rattet i den, og jeg var litt spent på forhånd, men den var så god å kjøre! Den har litt færre hestekrefter enn den gamle, men dieselhester er tydeligvis sprekere enn bensinhester, for den var mye kjappere i reaksjonen enn Gamlebil. Den duvet fint av gårde, og setene var gode og man sitter høyt. Jeg var litt skeptisk til om vi skulle møte en bred og skummel traktor på landeveien mellom gårdene på Jæren, men de holdt visst helgefred i dag.

Orrestranda er flott og unik. 20 grader varmere somre, og den hadde vært turistifisert og hotellbesatt for lenge siden. I stedet er det mangfoldige kilometre med fredelig sandstrand der folk går tur og lufter seg selv og hundene sine. Sanden er stedvis løs og stampete å gå i.

Det var merkelig stille luft i dag – det pleier alltid å blåse svært her ute. I luften svirret tusenvis av fluer. Overraskede fenomen på denne årstiden. De var mindre enn husfluer, men større enn knott. Litt avlange. Rart. Kanskje de nettopp var klekket i mildværet? Egg og larver hadde kanskje ligget og modnet i disse tanghaugene?
Folk sier jo det lukter så friskt og godt ved kysten. Lukten kommer av råtnende tang, så direkte frisk er den ikke – men salt, ja, definitivt.

 

Fra det store Orrevatnet et stykke unna renner denne bekken. Den var bredere enn sist vi var her, for det har regnet masse de siste månedene.

På tilbakeveien gikk vi inn på stien mellom sanddynene. Skigarder varer ikke evig, veit vi, og ikke staurgjerder med ståltråd mellom heller. Skakke og skjeve var de. Skal se om jeg finner en finere steingard å ta bilde av på neste Jær-tur.

Det er finere med åpne landskap, slik som her. Husbonden traver i forveien.
Det var et merkelig halvtåkete og dunkelt lys i dag.

Etter en times fin tur kom vi tilbake til parkeringsplassen. Ikke vanskelig å se hvilken bil som var penest på parkeringsplassen i dag? 
 

 
 
 
 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Strandtur på en søndag

 1. avatar LeylaM says:

  For en nydelig tur dere har hatt! Når jeg ser alle de flotte bildene tar de meg tilbake til 2010 da vi besøkte nettopp det nydelige området på Jæren. En tur vi gjerne ønsker å ta igjen, håper det blir en tur til sommeren :)

  Og ja, den blå bilen skiller seg definitivt ut fra de andre, en virkelig flott blåfarge som blir lagt merke til :)

  Ha en fin søndagskveld :)

 2. naturglede naturglede says:

  Å jeg husker det akkurat sånn. Sanden, utsikten og det gjerdet. Herlig! Takk for titten. Synes det nesten luktet tang og tare :)

 3. avatar torillus54 says:

  Det var en god turbeskrivelse og fine bilder av strandnatur og vakreste bilen på P-plassen! Bra at du liker å kjøre den. Vi får nok bli med til Orrestranda neste gang vi kommer på besøk!

 4. avatar Ragnhild says:

  Jeg fikk assosiasjoner til Ulf Lundell og hans “Öppna landskap”.
  Flott reportasje og fine bilder.

  Når jeg ser på bilder fra Jæren, slår det meg hvor forskjellige landskaper vi har i vårt langstrakte land, her jeg sitter oppe i Nordland med mange fjell og fjorder.

  • avatar solveig50 says:

   Hehe, jeg trenkte å skrive “öppna landskap” nedi teksten der, men skrev noe annet i stedet. :-)
   Nordlandsnaturen er også flott. Naturen er fin uansett, bare det ikke er hus i veien. Hus må man ha, men naturene er penere å se på uten.

 5. avatar Rajo says:

  Det var da en utrolig pen bil som var perfekt parkert!! :-)
  Men vel så bra likte jeg bildene fra havet og stranda. Nydelig! :-)
  Går det bra med foten din? Her hinkes det fortsatt.
  Fin kveld til deg. :-)

  • avatar solveig50 says:

   Ja, natur er finere en bil, men blant biler så er denne fargen i en klasse for seg.

   Det var greit å gå på myk sand, men det var hardere på stien på hjemveien. Nå i kveld kommer straffen etter “anstrengelsen” (en normal tur bør man jo tåle, men det gjør ikke foten nå) så nå er det kjempevondt igjen. Huff. Får visitt av en interessant fyr på tirsdag, kanskje han kan gjøre noe med saken. :-) Skal oppdatere onsdag.

 6. avatar Tamina says:

  Ååååå, Jæren! Jeg savner havet! Pleier å dra til Ogna når jeg er hos mor og far. Beste turområdet jeg vet!
  Takk for flotte bilder og fin turbeskrivelse. Til helgen blir det vestlandstur!
  😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *